A gunarasi gyógyvíz

Dombóvár határában, a település központjától mintegy 3 km-re helyezkedik el Gunarasfürdő, melynek gyógyhatású vizét már az 1960-es évektől kezdve ismerték a Dombóváriak. Területe a XX. század első feléig libák, gúnárok úsztatója volt, róluk kapta nevét. A környező kukoricaföldeken dolgozók hazafelé menet a területen található forrás vizében pihentették fáradt végtagjaikat. Ők híresztelték aztán, hogy a víztől enyhültek, vagy teljesen megszűntek a reumatikus fájdalmaik.

A fürdő első építési üteme 1972. július 16-án kezdődött, és 1973. május 15-ig tartott. A költségek finanszírozásában nagy szerepe volt a társadalmi összefogásnak. A városban akkor dolgozó mintegy 8000 fő közül 7162 személy egy napi keresetével járult hozzá a fürdő építéséhez. A fürdőterület közelében üdülőterületet alakítottak ki. Az első ütemben 210 db üdülőtelket mértek ki, elsősorban helyi lakosok számára. A város társadalma 1973. május 19-én vette birtokába a fürdőt, mely akkor 2 db 215 köbméteres termálmedencéből, 2 db 35 köbméteres gyermekmedencéből, 1 db 1800 férőhelyes váltókabinos rendszerű, kétszintes öltözőépületből és egy 150 fős bisztróból állt.

A fürdőhöz egy mesterséges tó is tartozik. Ide kerül a medencék leeresztett vize. A nyitást követő évben a 100 métert széltében és hosszában is meghaladó tavon már csónakázni és vizibiciklizni is lehetett.

Gunarasfürdő gyorsan fejlődött. 1976-ban került átadásra az IBUSZ által épített 54 ágyas Hotel Gunaras. A fürdő létesítményeinek bővülésével együtt a hétvégi házak száma is gomba módra szaporodott: négy év alatt közel a duplájára nőtt látogatóinak száma. Ez a tény és a gyógyulni vágyók igénye a fürdő téliesítését vonta maga után. 1977. november 30-án avatták fel az 1330 négyzetméter alapterületű fedett fürdőt. Az egészségügyi kormányzat ekkor nyilvánította gyógyvízzé a gunarasi vizet és gyógyfürdővé Gunarast. A fedett rész második ütemben történő építése, a gyógyászati részleg fejlesztése és a teljes kapacitás kiépítése 1982 december végére fejeződött be. Ekkor kezdték szervezni az Országos Rehabilitációs Intézet megyei hálózatait. Tolnában a dombóvári kórházban hoztak létre ilyen profillal osztályt 1982-ben 28 ággyal. Vegyes profilú rehabilitációs osztály volt, a reumatológiai betegek mellett  különféle agyi károsodást követően féloldali bénult betegeket, végtag amputált, ortopéd műtéten átesett, balesetet szenvedett pácienseket kezeltek, nagyban építve a gunarasi gyógyvíz páratlan hatásaira.

1986-ban ismét új szolgáltatással bővült a strandfürdő: átadták az óriáscsúszdát és egy újabb hideg vizes úszómedencét. A megnövekedett rehabilitációs igények miatt 1989-ben a kórház gunarasi részlegén 40 ággyal 94 ágyassá bővült a rehabilitációs osztály. A fejlődés ezzel nem ért véget, 2005-ben a kórház uniós nyertes pályázatának köszönhetően Gunarason 80 ágyas, eurokonform rehabilitációs centrum épült, ezzel az ágyszám 198 lett, amiből 23 ágy kardiológiai betegek rehabilitációját szolgálja.

Dombóvár-Gunarasfürdőn magas fluorid tartalommal rendelkező alkáli-hidrokarbonátos, bevizsgált gyógyvíz képezi a gyógyturizmus alapját. A víz kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek, gyomor- és bélbántalmak, nőgyógyászati-, fogíny- és szájbetegségek kezelésére, de eredményesen alkalmazzák bizonyos légzőszervi, szív- és érrendszeri elváltozások kezelésében, valamint a bőrgyógyászat területén is. A kiváló minőségű vízre mintegy 22 különböző gyógyszolgáltatás települt, ezzel a fürdő a régióban, de országosan is a legtöbbfajta kezelést tudja biztosítani vendégei részére. Természetesen a fürdőben a nagyértékű gyógyászat mellett a hagyományos wellness, termál- és strandszolgáltatások is megtalálhatók.

A gunarasi gyógyvíz összetétele

Megnevezés

mg

Egyenérték

Than-féle mutató

Kálium és nátrium Na +

591

25,71

97,26

Ammónium(NH 4+)

7,7

0,42

1,58

Kalcium (Ca2+)

5,0

0,24

0,90

Magnézium(Mg 2+)

0,9

0,07

0,26

Vas (Fe2+)

0,04

-

-

A kationoik összessége

604,6

26,44

100,0

Klorid (Cl)

131

3,69

13,95

Bromid

0,18

-

-

Jodid (J)

0,50

-

-

Fluorid (F)

3,00

0,15

0,56

Hidrogénkarbonát (HCO 3)

1380

22,26

85,49

Az anionok összessége

1514,7

26,10

100,0

Metaborsav (HBO)

3,00

-

-

Metakovasav(H2SiO3)

30,0

-

-

Szabad szénsav (CO 2)

24,2

-

-

Oldott oxigén(O 2)

0,24

-

-

Összessen

57,44

-

-

Mindösszesen

2176,7

52,88

-

 

Gyógyjavallatok

 • Idült kopásos (degenaratív) csont és izületi megbetegedések inaktív stádiumai
 • Idült gyulladásos mozgásszervi megbetegedések (pl. rheumatoidarthtritis, köszvény, Bechterew-kór)
 • Izomreumatizmus
 • Baleseti utókezelés
 • Idült ideggyulladások, idegfájdalmak
 • Bőrbetegségek: pikkelysömör
 • Idült gyulladásos nőgyógyászati  megbetegedések
 • Csont és ízületi műtétek utáni utókezelés
 • Idült derékfájás (lumbago)
 • Osteoporozis (csont mészhiányos állapota)
 • Általános szellemi és fizikai kimerültség
 • Idült gyomor- és bélrendszeri hurut
 • Gyomor- és nyombélfekély inaktív stádiumai
 • Fogínyzuhany formájában idült fogínygyulladás és fogínysorvadás

 

     Gunaras gyógyfürdő létrejöttét elsősorban a dombóvári lakosság összefogásának köszönheti, amely nagyban árulkodik a fürdő társadalmi szerepéről, megbecsültségéről. Mint azt a hungarikum bizottság alapelvei között olvasható, az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni”– Gunaras Gyógyfürdő pedig helyi szinten minden kétséget kizáróan képviselője azon magyarországi értékeinknek, melyek ezen fogalmakat erősítik. A Gunaras elnevezés ráadásul bepillantást tekint a helyi néphit és mondavilág egy szeletébe. Magyarország nemzetközi szinten is méltán híres gyógyhatású vizeiről, fürdőiről. A dél-dunántúli régió is számos termál-, illetve gyógyhatású vízzel rendelkező fürdővel büszkélkedhet, azonban Gunaras gyógyfürdőt ezek közül kiemeli az a példaértékű társadalmi összefogás, amelynek létrejöttét köszönheti, s amely egyértelműen jelzi az ún. „mi tudat” szellemiségének építő erejét.


Fel