Madárvárta

1984. május 10-én avatták a parkosított környezetben épített ornitológia bázishelyet, mely szorgalmi időszakban erdei iskolaként, nyári szünetben természetvédelmi- és madárgyűrűző táborként működik, de egész évben bázishelye a jeles napoknak, témanapoknak, szakmai és iskolai rendezvényeknek is. A Madárvárta szomszédságában lévő két horgásztó és környezete gyönyörű másodlagos vizes élőhely, rendkívül gazdag madárvilággal.


Az elmúlt három évtizedben - 130 táborban -  4100  tanulót fogadtak az itteni szakemberek. Témanapokon és egyéb jeles napi rendezvényeken 5800 fő, az erdei iskolai programokon 2400 tanuló vett részt olyan szemléletformáló szakmai programban, melynek legfőbb célja - a madarak megismerése közben-, hogy megtanítsa a résztvevőket a környezetbarát életvitelre és botanika, zoológia, környezetvédelem, turisztikai alapismeretekre. A bázishely szakmai felszereltsége (szakkönyvek, gyűjtemények, mikroszkópok, gyűrűzési kellékek, madárvédelmi berendezések, filmek, audovizuális eszközök) és szakmódszertani felkészültsége is rendkívül jó. Udvarán „Madárvédelmi mintakert” működik, illetve a napjainkban használatos madárvédelmi berendezésekből egy szabadtéri bemutató szolgálja az oktatást. A madárvédelem tudnivalóit, illetve a védett Kis-Konda-patak völgyének értékeit tíz tájékoztató tábla mutatja be.

A túrázást kedvelők egy órán belül eljuthatnak a Mecsek legszebb tájaira (Váralja, Óbánya, Sikonda, Abaliget, Máré-vára, Püspökszentlászló), Szennán a Falumúzeumba, Tamási közelében a Pacsmagi Természetvédelmi Területre vagy Rétszilasra, a világvédett ramsari vizes élőhelyre.

     Az országrész egyetlen – szervezett csoportokat fogadó - táboroztató szakmai bázishelye, ahol konkrét tevékenységekre épülő szemléletformálás és környezeti nevelés folyik (odúkészítés, ellenőrzés, gondozás, partfalak megújítása, faunisztika, madárbefogás és gyűrűzés, adatfeldolgozás, monitoring, Natura 2000 fajok védelme stb).

 


Fel